VeiligheidTips voor meer veiligheid op je computer.

Als je van huis gaat sluit je ramen en deuren. Nogal wiedes zul je denken. Ja, inderdaad.
Maar niet iedereen weet dat dit ook voor je computer, laptop en tablet geldt.
Via de "voordeur" van je computer kunnen ongewenste "gasten" naar binnen komen. Denk aan virussen, wormen, trojaanse paarden en hackers. Als ze eenmaal binnen zijn (je ziet ze meestal niet, maar ze zijn er wel) kunnen ze allerlei kwaad aanrichten en via de "achterdeur" gaan ze aan de haal met jouw informatie. Het is belangrijk dat we ons wapenen tegen deze indringers.

Tip 1: gebruik een goede virusscanner
In de 1e plaats is het gebruik van een goede virusscanner aan te bevelen. In Windows zit wel een virusscanner maar die is van zeer matige kwaliteit. Er zijn betaalde virusscanners, zoals Norton, Kapersky en McAfee, maar ook gratis programma's. Voorbeelden: Avast, AVG, Avira en Panda. De gratis virusscanners zijn vaak net zo goed als de betaalde versies. Het verschil is dat de betaalde versies beschikken over meer funcionaliteiten, zoals een firewall. Men spreekt dan over security pakketten.

Tip 2: maak een sterk wachtwoord
Wachtwoorden geven toegang tot jouw accounts op internet, of het nu gaat om email of betaaldiensten. Ze zijn dan ook een geliefd doelwit van criminelen. Een voor de hand liggend wachtwoord is gemakkelijk te kraken. Het maken van een sterk wachtwoord is daarom belangrijk. Maar hoe doe je dat nu?
In dit artikel van SeniorWeb krijg je uitleg: https://www.seniorweb.nl/tip/tip-maak-een-sterk-wachtwoord. Wijzig regelmatig je wachtwoorden en hou ze geheim.

Tip 3: maak backups en draai updates
Maak regelmatig backups van je computerbestanden. Zo beperk je de schade als bijvoorbeeld door ransomware je bestanden gegijzeld worden. Bekijk hier de stap voor stap uitleg hoe je een backup maakt: https://www.seniorweb.nl/artikel/windows-10-een-back-up-maken

Draai updates van al je software. Meestal krijg je hiervoor een melding. Met updates worden beveiligingslekken gedicht door de makers van programma's en voorkom je dat virussen gebruikmaken van kwetsbaarheden in oudere versies. Vaak kun je automatisch updaten instellen.

Tip 4: klik niet zomaar op bijlagen of links in emails
Regelmatig zijn er valse emails in omloop. Hiermee proberen criminelen jouw persoonlijke gegevens te ontfutselen of malware op je computer te installeren. Deze praktijken worden ook wel "phishing" genoemd: het hengelen naar jouw gegevens. In het artikel https://www.seniorweb.nl/tip/tip-ontmasker-nepmails vind je een aantal kenmerken waaraan je valse emails kunt herkennen. Banken en creditkaartmaatschappijen zullen je nooit vragen om inloggegevens. Neem bij twijfel contact op met de instantie van wie de email afkomstig lijkt.

Tip 5: bescherm je privacy
Het is echt niet nodig dat iedereen alles van je weet. Zowel in je browser als op sociale media, zoals Facebook, kun je in een paar stappen bewuste keuzes maken met wie je informatie, foto's en video's wilt delen. Over privacy-instellingen in Windows 10 hebben we op onze website een apart artikel gewijd.